TOP termékek

Szűrés

Blog

Tippek trükkök a rétegzős stencilek használatához

Révhelyi Beatrix
2021.07.10 09:41
Tippek trükkök a rétegzős stencilek használatához
Készítettünk nektek egy leírást ahhoz, hogyan tudjátok használni, például a Lawn Fawn Plaid stencil szettjét. 
 
A példánkban bemutatott termék csomagban két stencil található, aminek segítségével kedvenc színeiddel alakíthatsz ki papírokra háttereket, de használhatod őket más kreatív alkotásokhoz (pólófestés, bögre mintázás stb.) is.

A bemutatóban a színezéshez Distress oxide tintákat használtunk, de más tintával vagy festékkel is lehet színezni.

 

1. lépés
 
A választott papírt méretre vágjuk (érdemes ráhagyni a stencil 6x6"-os méretére) és az első stencilt rögzítjük washi tape-pel vagy mágnessel.
Blending eszköz (ecset vagy tool) segítségével a színt körkörös mozdulatokkal, rétegesen felvisszük a papírra. 
A stencil által lefedett részeken a papír megőrzi eredeti színét (esetünkben fehér marad).
 

Stencil 1-2

 
2. lépés
 
Ugyanezt a stencilt 90 fokkal elfordítva ráigazítjuk a már mintás papírunkra, és egy másik színnel hasonló módszerrel színezzük. Ha esetleg akril vagy más lassabban száradó festéket használtunk, akkor a száradást meg kell várni.
 

Stencil 3-4

 
Mivel erre a stencilre most nem lesz újra szükség, érdemes a rajta maradt tintát hasznosítani. A Distress oxide esetében vízzel megspricceljük és egy papírlapot rásimítva felitatjuk a színt. Így újabb izgalmas hátteret kapunk például képeslap készítéséhez.
Ezután a stencilt lemossuk (langyos vízzel) és szárazra töröljük.
 

Stencil 5-6

 
3. lépés
 
A másik stencil használata következik, amit a nekünk tetsző irányban elhelyezünk a mintánkon. A vékony csíkhoz érdemes karakteresebb színt választani.
 

Stencil 7-8

 
4. lépés
 
Természetesen, ahogy az előző lépés, akár ez is el is maradhat, attól függően milyen mintát szeretnénk kialakítani, de ha szeretnénk még a hatást fokozni, akkor egy dominánsabb színnel, a 2. stencilt 90 fokkal a mintánkon elforgatva, újabb vékony csíkot vihetünk fel a papírra.
A példán ezt az 1. stencillel felvitt vastagabb sávra vittük fel, és ezért a 2. stencilt kicsit elmozdítottuk, hogy a minta megfelelő helyre kerüljön. Emiatt kis trükkel, a stencilt elforgatva és a másik sarokba illesztve tudjuk a közésp, széles sávot is végig színezni.
A stencil csíkjai szerencsére segítenek az illesztésben, csak arra kell figyelni, hogy a stencilt mindig rögzítsük (washi tape-pel vagy másnessel) a megfelelő pozícióban.
 

Stencil 9-10

 
Ha pontosan dolgoztunk, és a stencileken maradt tintát sem hagytuk kárba veszni, az alkotás végére három felhasználható lapunk is lesz, amit méretre vágva már díszíthetjük is az egyedi hátteret!
 

Stencil 11-12

 
Stencilezés
Örömteli alkotást kívánunk!
 
Pippi csapat